Això no, Sr. García Albiol

Article publicat a Osona.com el divendres 12 de maig del 2017

Ens situem al 20 d’abril. “Sobretot a la Catalunya interior és molt difícil fer una declaració d’un ciutadà normal defensant la no-independència, defensant que et vols sentir català i espanyol. A la Catalunya interior, és molt complicat i molt difícil. I aquestes persones, que ‘tenen que’ callar per no patir conseqüències socials, no estic parlant d’agressions, són uns valents”. Sorprenent, oi? Doncs això creu Xavier García Albiol, el líder del PP català.

Qui diu bajanades com aquesta ha trepitjat molt poc la Catalunya interior, almenys Osona. És cert que aquesta comarca ja és com un país petit independent, i les enquestes i els resultats electorals així ho demostren, però una cosa no treu l’altra. Aquests falsos tòpics que a la Catalunya més profunda s’ataca als unionistes, que no sabem parlar el castellà, que s’adoctrina als nanos… cansen. És un desconeixement total del territori i d’una de les màximes del procés sobiranista: el respecte.

Vol dir, Sr. García Albiol, que la cosa no va al revés o que això és el que voldria que passés? Conec no-independentistes que viuen a Osona i no en sé de cap que se senti perseguit per voler conservar el DNI espanyol. En canvi, no poden dir el mateix les territorials de l’ANC, que sí que han estat víctimes d’atacs per defensar les seves idees. Prova d’això és que cada dos per tres han de renovar les estelades col·locades en punts emblemàtics, perquè, oh! casualitats de la vida, han desaparegut. Sí, a vegades per culpa del vent, però massa sovint per quatre brètols covards que actuen d’amagat. Per tant, qui pateix conseqüències per defensar unes idees?

Un altre exemple per tombar-li el seu argument. Molts diumenges, l’ANC Vic instal·la una parada al Mercat dels Sentits, entre els barris de l’Estadi i el Remei. Aquí, hi ha un gruix important de població que no és independentista i, mai, ha passat res. Cap conflicte. Respecte absolut, com ha de ser.

I, en qualsevol cas, si algú calla és perquè vol, no per conseqüències socials. Potser perquè li falten arguments a l’hora de defensar que Catalunya ha de continuar dins d’Espanya? Debatre és ric i, per molt que la comarca és majoritàriament independentista i estigui plena d’estelades, Osona ha demostrat sempre que no és excloent, sinó tot el contrari, i qui ho negui menteix.

I, ja que hi som, Sr. García Albiol, dues coses. D’entrada, en català no direm “tenen que callar”, direm “han de callar”. I no es prengui això com una conseqüència social, simplement és respecte a la llengua i la seva normativa. I la segona: massa sovint parla de ciutadans normals. Sona fatal. Qui és vostè per posar els límits de la normalitat? Vostè és més normal que jo simplement per defensar unes idees diferents? La normalitat som tots.

Foto: Adrià Costa (Osona.com)

Deixa un comentari